Graversko pečatorezačka radnja ZAVRTANIK

 

Osnovana je  14.05.1936. godine. Radnju je osnovao Marjan Zavrtanik, koji je graversku školu završio u Kranju. Po završetku školovanja, radio je u Austriji u Klagenfurtu. Iz Austrije dolazi u Novi Sad i tu osniva svoju graversku radionicu. Isključivo je bio ručni graver, gravirao je nakit, izrađivao alate za zlatare i vršio sva ostala graviranja. Njegovi sinovi Ivan i Albin uključuju se u rad kod oca. Starijeg sina Ivana šalje u Švajcarsku na specijalizaciju zanata 1968. godine.

Koji nakon povratka sa specijalizacije donosi najmoderniju opremu (mašine za graviranje) i tada počinje nova era u graverstvu radionice Zavrtanik. Od tada pa nadalje, oprema se se stalno proširuje, tako da danas posedujemo od manuelnih mašina za graviranje do najsavremenijih, CNC i laser mašina.  Prizemni deo radionice je opremljen mašinama koje su uvezene iz Švajcarske, strugom, 3D mašinom a gornji deo obuhvata kompjuterizovane mašine, CNC, veliku i malu, laser Trotec speedy 100P, fiber laser i laser JQ 900 x 600 mm , dok je nivo ispod prizemlja opremljen sa mašinama za poliranje, stona bušilica, velikim makazama za sečenje metala i drugih materijala, malom presom za šnitovanje, fiksni i ručni cirkular, električna i ručna presa, peć za kaljenje i stegu, horizontalnu brusilicu.

  

Osnovna delatnost je graverstvo, ali pored toga radnja se bavi izradom pehara i  pečata. Izrađuju se razni alati, mesingani žigovi, elektrode, registracione table, pločice za vrata, graviraju se satovi, privesci, upaljači… Prave se medalje, plakete, značke, razna odlikovanja..Ručno graviranje nakita daje posebnost i specifičnost ovom poslu.

 

Radionica ima veliku tradiciju i u njoj  danas rade druga i treća generacija.